“Airship ready!”

Az egész dolog azzal kezdődött, hogy elterveztem, lesz egy csónakom. A lehetőségeim viszont több szempontból is korlátozottak (voltak), így sem a tárolást, sem a szállítást nem tudtam megoldani. Csónak viszont kellett! Aztán rátaláltam Atyafi, később  Szigetközi Csónakos Pecás blogjára. A bejegyzéseket olvasva már tudtam hogy nem csónakot szeretnék.

Kajak KELL!

fuji20121226 157

A tárolás viszont egy kisebb kajak esetében sem (volt) megoldható egyelőre számomra. Tovább bújva a netet, rátaláltam a Sevylor márkára. Felfújható, cordura borítású kajakokat (is) gyártanak, vannak kimondottan horgászathoz is ajánlott típusok (ilyen az enyém is).  Megrendeltem egy zöld Colorado-t. A csomag egy hét múlva érkezett. Kibontva rám mosolygott a kajakom a maga kék gyönyörűségében…  Felhívtam a boltot. Kiderült, hogy véletlen küldtek kéket, legalábbis ezt állították. Bár nem örültem, úgy gondoltam, ez legyen a legnagyobb gond vele… Ezután jött a többi dolog beszerzése: mentőmellény, evező, kötelek. Csak hogy a legfontosabbakat említsem. Az evezővásárlást nagyon elkapkodtam, mert mentem volna már…  Ma már normális “eveddzővel” lapátolok.

fuji20121226 150

Jellemzők.

A kajak kb. 15 perc alatt felfújható, viszonylag merev és stabil. Elég sok dolgot lehet bele pakolni. Kényelemből közepes, szerintem viszonylag alacsonyan ülök, ez irányban lesz még egy-két fejlesztés, az biztos. Maga a szövet nagyon strapabíró, nyugodtan lehet köveken, nádon húzgálni. Ha egyedül hajtom nem túl gyors, de egy léghajó nem is a sebességéről híres. 🙂 Nagy sodrásban sodrásnak szemben nem nagyon használható, ellenben lefelé igen jó móka vele menni. A gyártó enyhe raftingra is ajánlja. Én a Dunára nem merem kivinni a néha igencsak sűrűn közlekedő Airbus A380-ok és Boeing 747-ek okozta turbulencia miatt…

Ezt leszámítva hatalmas előny egy ilyen jármű. Ott teszem vízre ahol csak akarom. A csomagtartóból kivéve 20 perc és indulhatok!

fuji20121226 131

A tavalyi év főleg az ismerkedésé volt. Csak pár alkalommal voltam vele vízen, sajnos ennyire értem rá. Azonban így is olyan élményekben volt részem, hogy egyáltalán nem bántam meg a beruházást.

fuji20121226 142

“Ea öröm e bódottá”

Fénykép 3537

“E áá örö i bo-bodottá”

Fénykép 3531

Nem semmi dzsungelharc volt a megáradt folyón partot érni!

fuji20121226 143

Hogy min fő a chilisbab? 🙂 Erről majd egy másik bejegyzésben…

(Eredetileg balint terveztem sütni, de egyetlen jelölt sem akadt erre a nemes feladatra.)

Fénykép 3530

Kiválóan használható strandoláskor is, ami azért nem hátrány. Főleg megvételkor az érvek felsorakoztatásakor! 🙂

fuji20121226 227

Felderítőúton a balatoni nádasban. Mint már írtam a borítás cordura + az alja még gumival is borított. Így nem kell törődnöm a légvédelmi lövegekkel.

fuji20121226 218

Bevetésen. A másodpilóta láthatóan kevéssé érdeklődik a nádi pontyozás iránt. 🙂

fuji20121226 339

Na, és itt most jöhetne egy kép arról a gyönyörű pontyról amit a fenti kép készülte előtt kb. 10 perccel fogtam. Azt hittem kint maradt a fényképezőgép a nyaralóban. A ponty visszaengedése után benyúltam a hátizsákba és hát persze, hogy ott volt! 😀

De azért fogtam még pár becsületkeszeget!

fuji20121226 341

Ez a horgászat egy életre szóló lecke is volt egyben, hogy bizony a másodfokú viharjelzés a Balatonon nem játék…

Bár egyelőre tényleg inkább csak eveztem és túráztam, meglett az első pergetett hal is kajakból.

fuji20121226 146

Ősszel, ahogy hűlni kezdett a levegő, a léghajózásnak lőttek. Peca után teljesen meg kell szárítanom, és ez csak melegben kivitelezhető. Idén remélem többet tudok majd kint lenni és újra sok jó élményben lesz részem!

“Airship ready!”” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ugyanilyenem van vagyis asszonynak , én meg neki törlesztek, hogy nekem adja el… Nem horgászkajak, mondjuk én horgásztam már belőle jópárszor meg eveztem is vele a Balcsiban, viharban külön élvezet(persze csak partközelben). Szerintem a nyarat kivéve nemigen jó a gyári evező(nekem az van hozzá) . Egyrészt alacsonyan ülsz és beleütsz vele folyton a kajak oldalába, másrészt meg annyi vizet hord fel, mint az állat. Nekem is kék színű, de gondolkodtam már terephálón de az meg túl nagy meló a semmiért. Amit az utóbbi két évben tapasztaltam: valamit ki kell találnom a magasabb üléspozícióra, én felfújható párnán gondolkodom. Meg sztem veszek majd hozzá egy kenuevezőt, de szétszerelhetőset, és avval megtanulni normálisan evezni(lapjával húz élével kormányoz). Súlynak jó egy kis diszperzites vödör betonnal kiöntve. Amúgy sztem bőven bírná a folyóvizet is, csak tényleg ezeket a problémákat orvosolni kell… Márt csak azért is mert nem jó fél vödör vizet felhordani a pergetődobozokra…

  1. Én a Balatonon kenuevezővel is próbáltam, ott kimondottan jobb mint kajakevezővel. Az általad leírt problémák nálam is előjöttek, viszont nyár végére vettem hozzá rendes Tribord kajakevezőt (Dechatlon), meg belejöttem annyira a lapátolásba, hogy már (a kezdethez képest) csak minimális vizet hordok be. Bár még ez is elég sok…Folyón kenuevezővel egyedül szerintem felejtős. Én a két ülést akarom valahogy egymásra tenni.

   1. Az az igazság, hogy én réges rég kajakoztam, és sztem az alacsony üléspozíció, ill. ezzel egyenes aránybán a szélesség ami miatt nem tudtam úgy evezni, hogy ne follyon rám a víz. A gyári sportkajak ugye jóval keskenyebb… Ezért gondoltam, hogy a kenulapát lesz a megfelelő, bár a pecához a kajaklapát jobban megfelel…

 2. A másik amin gondolkodtam, az hogy egyszemélyes üzemmódban középen kellenne lenni a széknek, mert különben az orra nagyon tolja a vizet.

  1. Mintha itt magasabban is ülnének! Egyébként jó a kenu vagy sima dunai csónak evezőlapát csak sodrásnak szemben nehéz vele haladni. Én próbálom mindig középre rakni az ülést, amennyire lehetséges. (2.kép)

 3. Egyébként akkor nyáron jó folyóra, mert akkor nem érdekes az a pár vízcsepp. Amúgy meg ősszel meg tavasszal tavakra…

 4. Azon is gondolkodtam, hogy valamiféle hullámkötényt lehetne rá eszkábálni. Tudok is valakit aki faszán megcsinálná, de nekem nem éri meg. Én szinte csak folyóvízen használom és csak nyáron, mivel szárítgatnom kell. Eddig egyszer voltam vele a Balatonon. Idén tervezek szintén egy balatoni pecát, meg egy délegyházi sügerezés is jó lenne… Remélem az egyik legalább összejön. Majd úgyis megírom. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s