Az öreg Jointed ajándéka

Rozoga kerékpáron tekerek a Duna töltésen. Lassan alkonyodik. Ráérek.  Mennyivel másabb érzés, mint kocsival vagy motorral száguldani hajnalban, hogy még sötétben kiérjek! Pedig csak azért jövök bicajjal most, mert más lehetőségem nem maradt. De már nem bánom. Az ember ilyenkor olyan dolgokat is meglát, megérez ami mellett egyébként csak elsuhan.

DSCF2346

Valahogy kerek az egész.  A pár kilométeres tekerés alatt a lassú bringával magam mögött tudok hagyni mindent. Csak a Duna és a horgászat. Más eszembe sem jut. A gyors autóval, motorral ez ritkán sikerül. Az ember mindig siet, de biztos, hogy megéri? Talán ezzel pont lényeget öli meg.

Öreg fűzfának támasztom a kétkerekűt. Mióta az eszemet tudom itt áll ez a fa. Mindig ő a parkolóm. Jól ismerjük egymást, mondhatni. Nekivágok az erdőnek. Kicsit nagyobb a víz mint gondoltam, de egy kis kerülő és hamarosan meglátom a kőspiccet ahová igyekszem. Bot elő, tüzelésre kész. Óvatosan mászok előre a köveken, már hallom, hogy durran a balin a spiccen. Lassan lőtávolba kerülök, és még egyetlen követ sem rúgtam meg, ez ezen a helyen tőlem igen jó teljesítmény. Újabb rablások, és nem is aprók. A langóban pihenő sneciket tizedelik. Örülök, hogy megtaláltam őket, nagyon ínséges hónapon vagyok túl, balin szinte alig jött. 8 cm-es walkot teszek föl. Első dobásra felpúposodik mögötte a víz, majd durran is a rablás. Elhibázta! Másodikra brutál rántással szedi le valami és rohan a sodrásba, 30 méter süvít le a Zauberről, egy húzásra mire megállítom. Simán 4 fölé tippelem az ereje alapján, de egy igen jó erőben lévő 2,5 körüli balin a tettes. Csupa izom, vaskos, robusztus testű jószág.

DSCN3410

Szilárdan ül a szájában a házi walk alsó horga. A következő dobások valamelyikére újabb kapás, Megismétlődik az előző eset, de ez most megelégszik 10-15 méter Spiderrel, majd leakad. A topwater átka. De, már nem panaszkodhatok!

Közben besötétedik. Lássuk a süllőt! Próbálgatom a csalikat. Koppintgatják, de nem ragad rá egyikre sem a tettes. Egyszer megsorozza valami, de olyan gyanúsan… Pillanatra át is fut az agyamon, hogy harcsa lehet, de csak legyintek rá. Tavasz óta keresem őket és semmi. Meg különben is, túl sok itt a balin. Közben odadurrant valami a wobbleremnek. Érzem hogy akad, de a következő pillanatban megkönnyebbedik a bot. Szakadt. Vagy harapta? Inkább az utóbbi, idén már másodszor. Tök sötétben sodrásban, csuka… Jó lenne ha olvasnák a szakirodalmat, mert ez így nekem sokba kerül :). Újrakötök. Duci crank kerül a kapocsba. Hihetetlen, de pár dobás és le is szívja valami. Rugdos, kirohan majd leakad.

Kicsit mérges vagyok már a sok elveszített hal miatt, de ezek csak a szerencsén múltak. Kotorászok a dobozban valami nagyobb wobbler után. Egy eredeti finn J-9 akad a kezembe, igazi kincs. Régi darab, van vagy 20, de lehet, hogy 30 éves. Története van. Egy pergető horgászé volt. A csalikat én örököltem meg a felesége jóvoltából a halála után. Sajnos már ő sem él… Néhány darab van már csak meg belőlük. Féltve őrzött darabjai a készletemnek, csak ritkán használom őket. Különleges csalik ezek számomra. Kicsit visszaröpít az időben mikor a kapocsba teszem. A 90-es évek közepe jut eszembe, mikor inkább homokos, mintsem iszapos volt a Duna. Mikor nyugodtan fürödtünk benne, nem kellett lesni, hogy habzik-e vagy sem a szennyvíztől. Mikor nem volt feltöltődve még a part. Mikor ivadéktól nyüzsgött a parti kövek lába. Mikor a snecik méter széles sávban kígyóztak a sekélyben a zátonyok mentén, bandába verődve. Mikor balinok rablásaitól voltak hangosak délben a kőspiccek. Hűs, édeskés Duna-illat… Nyoma sincs már ezeknek. Nagyon megváltozott itt minden…

Visszaterelem a gondolataim a pecára. Több kapásom is van, bepottyanáskor és vontatás közben is odadörgöl valami. Elképesztő mennyiségű hal lehet előttem. Csobbanós rablás, akasztok. Megvan. Komótos húzás, majd ugrál a bot a kezemben. Azonnal tudom, hogy harcsa. Féket beljebb húzom, visszaforgásgátló kikapcsolva. Félek, hogy kevés bőrt fog, és így jobban tudom követni a mozgását. Jókat pumpál, de esélye, ha jól akadt nincs (gondolom még ekkor). A feje tetején fogja a joi hasi horga, így bátran nyúlok a szájába. Megvan! Nem egy hatalmas, olyan 4-es, de végre harcsa!

DSCN3416

A jointedet kispadra küldöm, mert a harcsa csúnyán elintézte a hátsó horgot. Még, hogy “ha jól akadt esélye sincs”…

DSCF2343

(Otthon a kép után gyorsan Predatek karika/3xVMC hármas váltás következett.)

Nem akarom kísérteni az ördögöt a megnyomorított wobblerrel, másikat is ennie kell. Házi készítésű egyrészes kerül a kapocsba, amin erősebb horgok vannak. Szinte biztos vagyok benne ,hogy már csak balin fog jönni. 🙂 Fél óra múlva le is veri egy másfeles forma.

DSCN3418

A hasi horog meg sem akad, a másik is csak a szája szélét fogja, már van elég halam, így visszaengedem.

DSCN3420

Folytatom a pecát, egyszerűen nem tudom letenni a botot. Még mindig rabolnak. Sokadik dobásra, félálomból ébreszt egy megtermett jószág kapása. A vállamban is érzem a rávágását. Keményen küzd, egy pillanatra azt hiszem, újabb harcsa, de aztán már biztosan tudom, balin. Szép darab.

DSCN3422

Ahogy visszateszem a vízbe, búcsúként csap egyet és teljesen beterít vízzel. Közben egy követ is megrúgok. Itt a vége! Elcsomagolom a két halat, és fáradtan, de boldogan indulok haza.  A lámpám otthon, a telefon lemerült. A csillagok fényénél látok annyit, hogy haza tudjak tekerni. Ennyi elég.

Az öreg Jointed ajándéka” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ez a peca így, ahogy van tökéletes volt, ahogy az írás is!
  Gratulálok! Egyszer jó lenne egy ilyen estét átélni a Dunán!

 2. Egyetértek Ferivel. Tökéletes peca, jó írás, sok hal! Na meg végre valaki a sok képmutató álC&R horgász között, aki nem fél leírni, hogy néha visz haza is halat….

 3. Jajdejóvolt! 🙂
  A házi walk-ot, amit kaptam Tőled, még ki sem próbáltam. Azaz inkább nem mertem, többször a kezemben volt, de félek, hogy ott marad az ágasbogak között.

  1. Sokáig én sem mertem használni a másoktól kapott, cserélt, vett hendmédeket! De rájöttem, hogy nincs értelme jegelni őket, hiszen az a rendeltetésük, hogy halat fogjak velük, vagy elvesszenek a csatamezőn! 😀

 4. A sok akció – leakadt hal nem lehetett busa?
  Jó volt az írás! Na ilyen mozgalmas peca a Maroson nincs. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s