UL üvegbot

DSCN3970

Egy pergetőbot megmentése.

Hazafelé sétálva egy régiségbolt előtt vitt el az utam. Engem egészen kicsi korom óta vonzanak a régi dolgok, így persze meg is álltam kicsit nézelődni. A szemem azonnal megakadt a sarokban lévő üvegbotokon. Persze gondoltam, hogy valószínűleg a leggyakoribb Hokévekből van ott egy tucat, siralmas állapotban. Azonban egy furcsán karcsú blankon gyorsan megakadt a tekintetem. Meglátni és megszeretni? Vagy, hogy is szokták mondani… 1000 Ft, orsóval. Már az enyém is volt!

DSCN3975

Az eladó lenéző és egyben megértő mosollyal nézett utánam, ahogy elköszöntem a boltból. Mivel a botot a toldásnál nem tudtam széthúzni, valószínűleg elég furcsán is mutathattam vele. De nem érdekelt, nagy volt a boldogság, igazi kincsre bukkantam!

DSCN3968

DSCN3973

Otthon tüzetesen átnéztem, a blank néhány kisebb sérüléstől eltekintve hibátlan, viszont az eredeti állapot már nem, vagy csak nagyon nehezen lett volna visszaállítható. Az célom egyébként sem ez volt, így lelkiismeret furdalás nélkül vágtam le az orsótartót, és bontottam le a gyűrűket.

DSCN3983

 

Az orsó viszont sajnos hiányos, így nem volt menthető.

DSCN3971

Mindenesetre szétszedtem, kipucoltam, dísznek jó lesz.

DSCN3979

DSCN3977

A típusára nem sikerült rájönnöm. Kicsit hasonlít a Rileh Rexekre, de nem az. Pár külföldi oldalt is végigtúrtam, de nem jutottam előrébb. Aki megmondja nekem miféle gyártmány ez az érdekes megoldásokban bővelkedő szerkentyű, máris egy wobbler boldog tulajdonosa lesz!

A bothoz visszakanyarodva. Újralakkozás is szükséges volt, mert a régi lakkréteg helyenként le volt pattogva. Ezután következett a bot gerincének és a gyűrűk helyének meghatározása. Ez egy 6 láb hosszú blank, olyan 1-8 grammos dobósúllyal, tömör üvegszálból. A gyűrűket a Fuji ajánlás szerint kötöttem fel, kivéve a keverőgyűrűt, ahol a nem rugalmas toldás miatt +2 centivel nagyobb távolságot hagytam a második gyűrűtől.

DSCN4050

DSCN4049

Fuji alkatrészeket használtam.

DSCN4041

A barna cérna szerintem nagyon jól megy az üvegbothoz!

DSCN4055

DSCN4053

DSCN4048

 

Egy kis videó az üvegbotok gyártási folyamatáról:

Már várom az első tavaszi bevetést!

DSCN4058

 

 

 

 

UL üvegbot” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Nagyon szépen megcsináltad! Gratulálok!
  Az összes karbon botomat odaadnám érte 🙂
  Nekem a kedvenc botom üvegszálas igaz nem tömör de üvegszálas, mindent kibír még nem sikerült eltörnöm, pedig a bozótosban való cserkelés során nincs kímélve. A karbon botjaimat meg szinte kivétel nélkül már mindegyiket javítottam spicctörés miatt.
  Nagy szerencséd volt, hogy rábukkantál, és ráadásul még jó áron is kaptad 🙂

 2. CSodaszép lett. Az orsó egy régi japán darab, a spinlite a neve mindössze, talán a daiwa elődje gyárthatta. Hogy mikor azt nem tudom, a talpán kell legyen a japan felirat. Ritka darab veszettül.

 3. Üdv! Az orsó egyedi, hajlított “nyele” a japán Topper orsók-ra hasonlít leginkább, közelebbit sajnos nem tudok, mindenképpen ritka darabról lehet szó! Ha jár a wobbler jár, ha nem nem, azért örülök hogy segíthettem! 🙂 Érdemes nézelődni a http://www.hokevhorgaszbotok.hupont.hu illetve a http://bolthely.hu/horgaszmuzeum/ oldalakon! Lehet csemegéket találni!

  A Topper orsóról link: https://www.google.hu/search?q=old+topper+reel&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=Y1OlKwJe1OgRzM%253A%252Cht7tvRl9JWVWeM%252C_&usg=__GwMcZVPNfNF5xsdu39Xcqv_D3v0%3D&sa=X&ved=0ahUKEwjlobq0zOTbAhWKJVAKHdZ0BawQ9QEILzAA#imgrc=Y1OlKwJe1OgRzM:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s