Idegenben

Valahogy gyorsabban eljött a tilalom vége mint egyébként. Talán azért éreztem így, mert kevesebbet jutottam le a vízhez mint máskor. Tizenpár alkalom mindössze. A Duna sem volt túl kegyes hozzám harcsa ügyileg és az őnök sem kísértettek rablásaikkal, hogy nagyon rá legyek már hangolódva a május elsejei dunai balinozásra. Eltűntek, és biztos voltam benne, hogy nem fogják hirtelen meggondolni magukat csak mert fordul a naptár, így a Duna helyett máshol indítottam a szezont. Sok vesztenivalóm nem volt, maximum ugyanarra az eredményre jutok mint a Dunán: nulla…

baller7

Na, nem így történt! Először is amolyan “jöhet bármi” pecára készültem, de nagyon leszűkítettem a csaliarzenált, hogy ne azzal menjen az idő, hogy végigpróbálom a 10 kg-nyi műcsalim. Sokszor estem már ebbe a hibába és rájöttem, hogy nagyon ritkán kell néhány mozgás és színtípusnál több. 4 kicsi doboz egy vállra akasztható táskában: kb. 15 féle wobbler, 15 féle gumi. Ez is sok, de ennyi csalival már könnyebb a horgászatra koncentrálni… A hely jellege és az ivadékok mérete, a dobástáv és pár apró részlet gyorsan leszűkítette a fejemben a lehetséges csalikat a fenti arzenálból. Kis gumi, pici, nehéz minnow.  A gumi egy fokkal jobbnak tűnt, megfelelő méretű fejjel pont ideális mélységben jön, pont ideális sebességgel és pont a kellő hangú diszkrét csobbanással ér vizet. Az elgondolás gyorsan igazolódott, egy jó 3-as baller formájában.

baller1

Nagyon küzdött, 5-10 percbe beletelt míg kijött.

baller6

A második hal nem sokkal az első után érkezett, és szintén hasonló, embertelen 10, 20 méteres kirohanásokat produkált! Az elmúlt évben vettem ezt az UL pulse-t, jó kis bot, de már tavaly is megfigyeltem, hogy nagyon idegesen viselkednek rajta a balinok. A “C” akciós cormorannal, amit domizni használok sokkal kezelhetőbb minden hal. A pulse-al majdhogynem dögre kell fárasztanom, ami egyébként nem lenne jellemző rám.

baller2

A sötétség gyorsan elűzte a balinokat, de a hajnali pirkadatra újra ott voltam. Az első balin megint gyorsan meglett, de méretben jóval alulmúlta a tegnapiakat.

baller3

Ezután békéshal túrást, ugrást láttam egy helyen, kárásznak gondoltam, rápróbáltam. Ráhúzom a túrásra…kopp! Megvan! Vérdévér! 🙂

baller4

A balinokról megfeledkezve folytattam a horgászatot, hátha beugrik egy igazi vérponty is. Sokadik dobásra, ahogy emelem már felfelé a gumit, látom valami jön utána! Majd az árny keresztbe fordul és a kis rikító kopyto sehol! A bot ebben a pillanatban már karika, a zsinór süvít a dobról! “Csuka!” Mivel tudom, szinte esélytelen, keményen rátartok, amit a cucc bír. Amúgy is szükséges, mert kövekkel, fákkal és nádassal tűzdelt a part. Még mindig megvan, 5 métert rohamszerűen lehúz, majd pár métert visszanyerek. Néhány ilyen adok-kapok után feljön, látom a vízben a szájlemezek közé ült be a 6-os jighorog. “Nincs a zsinór a szájában!” Felcsillan a győzelem lehetősége, de mintha gondolatolvasó lenne beront a nádasba. A 8-as nano  peng az éles nádszálakon… nem szeretem ezt a zenét! Próbálom kivezetni, sikerül is, de inkább ő jön ki, mert még mindig közöm nincs hozzá. 2 fölötti a jószág biztosan. Megy a huza-vona még egy darabig, lassan a szákoláshoz készülődök. Már biztos gondoljátok, azért ilyen hosszú ez a bekezdés, mert meglép a hal. És igen: utolsó erejével a nád sűrűjébe startol, majd feltekeredve egy jópofa szaltós fejrázásnál megadja magát a 18-as fluoro előkém.

baller5

Meglepetés hal balinozás közben.

Tudom nem lehet mindig győzni, de ezt a fárasztást most én rontottam el, messzebb kellett volna mennem a nádtól mikor először kijött. Ekkor a nap már magasan jár(hat mert tiszta felhő az ég és vihar közeleg 😀 ), így a balinok is leállnak. Ugyan azt tudom mondani mint tavaly: éljen május elseje! 😉

Idegenben” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Gratulálok Tomi!
    Fel akartalak hivni amikor a buszon olvastam, de rájöttem, hogy a telefoncserekor a te számod is elvesztettem. Majd ad meg légyszíves.

    Steve

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s