Tróger harcsázás

Alapból nem szeretek túltelepített vizeken horgászni. Sőt úgy általában telepített halakra sem, bár nem tudom mennyire lehet ezt elkülöníteni, vagy egyáltalán hol lehet meghúzni a vonalat. Egyszerűen érzi az ember, hogy “na ez már gáz”. Az elmúlt hetek pecái ezzel szemben pont ilyen telepített halakra történtek. Nos, egyrész hosszú volt a tél, másrészt sokat lehet tanulni ezekből a pecákból – ez a két dolog szólhat mentségemre.

Tegyük fel, van egy tó, természetes harcsa szaporulattal (vagy vehetjük a Dunát is akár), ami ugyan hazai viszonyok közt nem kecsegtet nagy darabszámmal és óriási halakkal, de kitartással eredményesn meghorgászható. Aki pedig fogott már kitartó munkával, tudatos horgászattal nagy halat (vagy a kívánt halat és méretet) természetes vízen, az tudja hogy ez mekkora katarzis tud lenni.

Hogy jön ehhez a túltelepíttet állományra történő horgászat? Úgy hogy manapság jobb napokon lehet egyáltalán kapásig jutni az áhított nagy halra horgászva. Eddig a pillanatig viszont lehet, hogy fél évig ki kell járni és vagy kisebb halakkal kell beérni vagy kapás nélkül kell hazamenni. Általában egyébként az utóbbi. Szóval a lényeg a helyes technika begyakorlása, a hal szokásainak megismerése. Az, hogy egyáltalán elhigyjük, hogy jó helyen horgászunk, jó csalival, jókor. Csak épp hal nincs ott akkor. Vagy nem eszik, valami rajtunk kívül álló okból. Aztán ezt tovább nehezítik az állandó változó körülmények (évszak, időjárás, vízállás). Szóval a fenti “helyes technika” begyakorlása természetes vízen nagyon nehéz feladat egy vízpartra heti 1-2 szer vagy még kevesebbszer kijutó pecásnak. Erre megoldást jelenthetnek a hasonló vizek, aztán, hogy mennyire etikus a dolog, az már más kérdés.

Tróger harcsázás” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Az elmúlt két évben háromszor voltam trógercsukázni, bár abból a két csónakos nem volt rossz, és ugye mindegyik pecán jöttek süllők is. Az ilyen pecásoknak , mint te is vagy nagyon nem való egy ilyen telepített tavas faszakodás. Nekem most úgy érzem egy életre elég volt, de az élet sok dolgot felülír, mert amikor már hetek, vagy esetleg még hosszabb idő után az ember megdöglik egy kapásért, akkor van, hogy nekiindul.

  Az meg, hogy ti képesek vagytok az élő Dunán napokat, éjszakákat dobálni azért, hogy egyszer csak beüssön egy kapitális süllő az mindenképpen elismerésre méltó!

  Nem tudom, hogy képes lennék e rá!

  1. Elismerésre méltó? Ne már…! Nem csinálnám, ha nem élvezném. A betlit is. A nagy halért meg sok kicsiről le kell mondani, vannak akik ezt nem tudják/akarják. Amúgy amikor odaüt a “zállat” és azzal a lendülettel a vízbe csavarja a botot és már süvít is a 15-ös fonott majd’ csutkára húzott féknél, na az kárpótol mindenért! Én azt nem tudom megérteni, hogy mi a jó abban hogy a Tisza-tavon egyesek napi 50-100 db 1-2 kilós balint képesek szájbaverni….aztán verni a mellüket…na majd egy következő cikkben erről.

 2. Ne érezd rosszul magad. Biztos vagyok abban hogy a folyón is megállod a helyed. Aztán nem tartozol senkinek se elszámolással. Megfogtad, elengedted, ennyi. Amúgy értelmetlen ez a megfelelési kényszer. A nagy C&R pecások jó része is eszik halat, vagy a kíméletes bánásmódot hirdetők is felfűzik a köveseket egy szájbilincsre…stb.

  Azt jól teszed, ahogy írod, holt időszakban begyakorolsz telepített vizen. Hisz gáz lenne ha élesben a folyón történne olyan alapvető malőr, ami kiküszöbölhető lett volna.
  Ne törődj semmivel, írj, horgássz, mert gyakorta olvaslak és a jővőben sem akarok ezen változtatni!
  A.

  1. Ne érts félre ez nem magyarázkodás. Megfelelni meg már évek óta nem akarok ilyen téren senkinek és semminek, csupán a saját értékrendemnek. Lehet, hogy a jövőben több ilyen szubjektív hangvételű cikk lesz, pont azért mert nagyon félrement az etikus peca és a C&R fogalma úgy érzem. Köszönöm a visszajelzést! Üdv

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s