Boxutca – Ryobi Zauber CR

5 éve írtam először a Zauberről, azóta sem változott a véleményem erről a tekerőről. “Kalasnyikov.” Kár is tovább ragozni, ebben benne van minden. Egyetlen hibája a tömeg, ami főleg a két kisebb méretben zavaró. Ezt felismervén a gyártó létrehozta a Zauber CR szériát amely modern műanyagot használ a kevésbé terhelt helyeken. Varga Gábor barátom az egyik közös pecánkon nyomta a kezembe először a CR verziót, hogy próbáljam ki.

Tetszett, szépen futott, de nem tűnt olyan masszívnak mint a régi volt. Majd néhány hónappal később jöttek a problémák is: döccen, kottyan az orsó. Hittem is meg nem is, de mikor újra a kezembe került valóban érezni lehetett minden tekerésnél egy határozott rázkódás, kottyanást, ami a hangtalan esti süllőzésekkor nagyon-nagyon zavaró. Már több szervizben is járt az orsó, ideig-óráig jó volt, aztán megint jött a probléma. Így került hozzám végül.

Szinte biztos voltam benne, hogy a csapágyak hézagolása megoldás lesz, az a pici körömlakk csodákat tud művelni (Benyhe János után szabadon). Csak megemlíteném, hogy kopottabb orsóknál a tányérkerék hézagolásával lehet még csodát művelni, de új orsóról lévén szó erre itt biztosan nincs még szükség.

Az orsóról első blikkre feltűnik az értő szemnek, hogy a ház a korábbi szériákhoz képest változatlan, ugyan az a 100% fém öntvény. “Csupán” a rotor anyaga lett műanyag, ami talán nem is halálos bűn, de….valahogy így a botról levéve és tekergetve, már nincs az az elpusztíthatatlan tank-érzet mint az eredeti típusnál. Mindenesetre jól néz ki. (Legalább.)

A régi Zauberekre jellemző egy darabból álló nagyon merev és masszív zsinórvezető házat is kecsesebbre, ugyanakkor rugalmasabbra, sérülékenyebbre cserélték.

A lehajtható, ámde kotyogásmentes hajtókart helyett is a tekerőst rakták bele, kicsit kikönnyítve. Ez idáig nekem mind “nem tetszik” kategória! És ha nem említettem volna, persze jóval drágább ez a kikönnyített verzió mint az eredeti.

Az orsót szétszerelve, minden részét átnéztem a hibát keresve, de semmi. Gyakran okozza ezt a problémát a dobtengelyben lévő csavar kilazulása ami a dobtengelyt rögzíti az orsón belül, de ez rendben volt. Annyira, hogy az előző szerviznél már be is ragasztották (úgy látszik más is gondolt erre). Így tényleg nem maradt más a körömlakkos hézagoláson túl.

Az orsót kitisztítottam, átzsíroztam, olajoztam, összeraktam. Jónak tűnt, visszakerült a gazdájához. Szépen muzsikált…2 hónapig. Jó lett volna azt írni a végére, hogy sikerült megoldani a problémát, de sajnos nem, jött megint a kotyogás!

Lehet, hogy csak szerencsétlen választás és pont egy hibás darabba sikerült belefutnom, de nekem az eredeti, régi modellel összehasonlítva egyáltalán nem nyerte el a tetszésem ez az orsó.

 

Ja, még valami. Már egy ideje van fészbúk oldala is a blognak, kitettem a hivatkozás a lap aljra. Ha valakinek úgy egyszerűbb követni, olvasni ott is megtalál.

 

 

 

Boxutca – Ryobi Zauber CR” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Valamikor régen, amikor az ABU cég megjelentette a középfékes orsóját, azt hiszem Suverän volt a neve, megkérdezték a svéd illetékeseket, hogy ismételten le akarják cumiztatni magukat? Mert a 44-es Cardinal 25-30 évig simán bírta, bolond lett volna másikat venni az ember, ráadásul akkor még nem volt ez az “örökké akarom a legújabbat” buziskodás, az emberek szerették a felszerelésüket és ragaszkodtak hozzá, nem cserélgették havonta.
    Na, a lényeg, lehet, hogy ennek az orsónak az eredetije is túl sokáig bírta…

  2. Szia! Nem lehet, hogy csak kifogtál egy lötyögősebb darabot? Ahogy olvasgatom ez egy az egybben régi zau, csak a rotor lett műanyag. Applause CR került már kezeid közé esetleg?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s